Cara Menghapuskan Pengguna Pentadbir (Administrator) dalam WordPress (2023)

April 12, 2023

Cara Menghapuskan Pengguna Pentadbir (Administrator) dalam WordPress

Untuk menghapuskan akaun pengguna dengan peranan ‘Administrator’ dalam WordPress menggunakan nada teknikal dalam Bahasa Malaysia, anda boleh mengikuti langkah-langkah berikut:

  1. Log masuk ke panel Pentadbir WordPress: Untuk memulakan, log masuk ke panel Pentadbir WordPress menggunakan kredensial pengguna anda. Anda harus log masuk sebagai ‘Administrator’ untuk menghapuskan pengguna lain dengan peranan yang sama.
  2. Navigasi ke halaman ‘Pengguna’: Setelah anda berada di panel Pentadbir, pergi ke menu ‘Pengguna’ yang terletak di sisi kiri skrin. Klik pada ‘Semua Pengguna’ untuk melihat senarai semua pengguna yang terdaftar di laman web anda.
  3. Cari akaun ‘Administrator’ yang ingin dihapuskan: Dalam senarai pengguna, cari pengguna dengan peranan ‘Administrator’ yang ingin anda hapuskan. Jika senarai pengguna terlalu panjang, gunakan kotak pencarian di bahagian atas skrin untuk mencari pengguna dengan nama atau alamat e-mel tertentu.
  4. Pilih pengguna dan pilih tindakan ‘Hapus’: Klik pada kotak pilihan di sebelah kiri nama pengguna yang ingin anda hapuskan. Setelah anda memilih pengguna, pergi ke bahagian atas halaman dan cari menu tarik-turun ‘Tindakan Pukal’. Pilih tindakan ‘Hapus’ dan klik butang ‘Terapkan’ yang berada di sebelah kanan menu tarik-turun.
  5. Konfirmasi penghapusan pengguna: Sistem akan meminta anda mengesahkan tindakan penghapusan pengguna. Selain itu, anda akan diminta untuk menetapkan pemilik baru untuk semua kandungan yang telah dihasilkan oleh pengguna yang ingin dihapuskan. Pilih pengguna lain yang ingin menerima kandungan ini atau pilih ‘Hapus semua kandungan’. Klik butang ‘Teruskan’ untuk mengesahkan penghapusan pengguna.
  6. Semak senarai pengguna: Setelah penghapusan pengguna selesai, anda akan kembali ke halaman ‘Semua Pengguna’. Semak senarai untuk memastikan pengguna ‘Administrator’ yang ingin dihapuskan telah hilang dari senarai.

Ingat bahawa tidak disyorkan untuk menghapuskan semua akaun ‘Administrator’ daripada laman web WordPress anda. Pastikan sekurang-kurangnya ada satu akaun ‘Administrator’ yang aktif untuk menguruskan laman web anda.

ADAM Salam
© Copyright Rocket Web Sdn. Bhd. Made with ❤️ in Cyberjaya .
Sitemap | Privacy Policy | Terms of Service